Vragen over isolatie? mail...

Per maand raken er honderden klussers zwaargewond


In de lente en zomer raken elke maand ongeveer 300 mensen zwaargewond aan hun handen als ze thuis doe-het-zelven. Soms weten mensen niet hoe ze met cirkelzagen en andere apparaten moeten omgaan, anderen hebben gewoon pech.

In de lente en zomer raken elke maand ongeveer 300 mensen zwaargewond aan hun handen als ze thuis doe-het-zelven. Soms weten mensen niet hoe ze met cirkelzagen en andere apparaten moeten omgaan, anderen hebben gewoon pech. meldde de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dinsdag na een onderzoek.

Verreweg de meeste slachtoffers, ongeveer 95 procent, is man. Ze zijn gemiddeld 50 jaar oud. Het gaat vooral mis tussen mei en september, wanneer de zon schijnt en mensen op een vrije dag aan de slag gaan. In bijna een kwart van de gevallen moesten een of meerdere vingers worden geamputeerd.

Het onderzoek is uitgevoerd in negen grote ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle. Daar worden plastisch chirurgen opgeleid. Het is het eerste jaar dat is geïnventariseerd hoeveel klusslachtoffers er vallen. "Onder vakgenoten hadden we het gevoel dat het er steeds meer werden. We willen dit de komende jaren ook bijhouden om te kijken of er een stijgende lijn in zit. Als dat zo is, moeten we gaan nadenken over preventie", zei plastisch chirurg Kim Wehrens, verbonden aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), dinsdag. "Er is al veel aandacht voor vuurwerkletsels, maar met klussen kunnen mensen vergelijkbare schade oplopen: ze kunnen meerdere vingers verliezen", aldus Wehrens.

Bron: Telegraaf/ ANP

Datum: 15-07-'14

Terug naar overzicht